Begeleid wonen

Wat is begeleid wonen?

Bij begeleid wonen krijgen mensen met een beperking de nodige ondersteuning om zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen. Het kan hierbij gaan om mensen met een lichamelijk, geestelijke of psychische beperking. Dankzij het begeleid wonen kunnen deze mensen een zo zelfstandig mogelijk leven leiden. Daarbij is de hulp en ondersteuning die zij nodig hebben altijd in de buurt.

Bij begeleid wonen, woont de betreffende persoon in een eigen appartement of woning. Er is begeleiding in de buurt beschikbaar. Wanneer er behoefte aan is, kunnen begeleiders ondersteuning geven bij allerlei verschillende zaken. Van het helpen bij het huishouden en de dagelijkse verzorging, tot het bieden van emotionele ondersteuning. Ook wordt er geholpen bij het leggen en onderhouden van sociale contacten.

Begeleid wonen biedt een veilige en stabiele omgeving voor mensen met een beperking. Zo kunnen zij in een omgeving wonen die bij hen past, en tegelijkertijd de zelfstandigheid vergroten. Dit verandert het toekomstperspectief en de participatie in de maatschappij. Daarnaast heeft dit een positief effect op het zelfvertrouwen het gevoel van eigenwaarde. Dekkersnest is er altijd op gericht om elke bewoner het beste uit zichzelf te laten halen.