Dekkersnest Wonen

Aan het Beneden Oosterdiep 27 te Veendam heeft Dekkersnest in 2015 een woonvorm gerealiseerd waar 24 uurs zorg geboden wordt. De samenstelling van de groep is bepalend voor het aannamebeleid. De woonvorm is niet alleen een huis, maar ook een thuis voor de bewoners. De hulp- en zorgvraag van de deelnemers kunnen variëren. Dit betekent dat deze woonvorm zo is ingericht dat er intensieve begeleiding en verzorging geboden kan worden.

Deze groep heeft voortdurend zorg en nabijheid nodig van begeleiding. Er wordt zowel individueel als in groepsverband gewerkt, maar de nadruk ligt op het groepsleven. Men start samen de dag sluit ook samen de dag af. Er wordt samen ontbeten, geluncht en het avondeten wordt samen bereid. Samen wordt er een huishouding gevoerd en er is dan ook sprake van ruim opgezette gezamenlijke leefruimtes. De meeste bewoners volgen dagbesteding binnen Dekkersnest, op verschillende locaties kan men deelnemen aan activiteiten die de maatschappelijke participatie vergroot. Hierover straks meer. De regel geldt in ieder geval dat men hoe dan ook een zinvolle dag invulling heeft.

Hier wonen vooral bewoners tussen de leeftijd van 16 en 23 jaar die onder de Wet langdurige zorg vallen. Zonder indicatie voor 24 uurs zorg kan men hier niet wonen. Er bestaat dus geen mogelijkheid om alleen te wonen, het zal altijd in combinatie zijn met zorg.

 

De woonvorm kent ruime woon- slaapkamers, slaapkamers en ruime leefruimtes bestaande uit een woonkamer, slaapkamer, badkamer en kitchenette. Onze ervaring is dat een ruim opgezette leefruimte voor de wat oudere bewoners zeer bepalend kan zijn voor het (verder) ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Ondanks hun beperking(en) en/of bijkomende problematiek willen ze zich conformeren aan de maatschappij en dat betekent dat ze graag ‘op zichzelf’ willen wonen. Door hen de mogelijkheid te bieden om een ruim (intern) opgezette leefruimte te betrekken, dan wel met 24 uurs zorg, geeft men hen deze kans.